Fabriek A Brak

F.A.B. Wat?

Fabriek a Brak

 logo

F.A.B. Wie zijn we?

Fabriek a Brak is een bovenlokaal project ter bevordering van de artistieke expressie bij jongeren (15-29 jaar). Dit project is een intensieve samenwerking tussen jeugdhuis Lodejo (Lochristi) en jeugdhuis ’t Kasseiken (Wachtebeke).

Samen organiseren we een uniek artistiek project: Fabriek a Brak (F.A.B.) voor en door jongeren. Afgedankte spullen dienen als bron van inspiratie en krijgen via F.A.B. een nieuw leven. Jeugdhuis Lodejo en jeugdhuis ’t Kasseiken bieden samen ateliers en workshops aan rond de themas “creatie” of “upcycling”. Elk jeugdhuis spitst zich toe op een bepaalde discipline (Lodejo: zachte materialen vs. ’t Kasseiken: harde materialen) met als rode draad creativiteit en duurzaamheid.

Binnen deze rode draad zijn er 3 belangrijke pijlers in onze werking

1. Artistiek atelier: De Fabriek

Het artistieke atelier gaat maandelijks door onder professionele begeleiding. Dit atelier werkt multidisciplinair, dit wil zeggen dat we zoveel mogelijk technieken proberen te combineren. De Fabriek gaat afwisselend door in JH Lodejo en JH ’t Kasseiken. Dit werkjaar werken we toen naar 2 grote kunstprojecten: De Gentse Floraliën en Ambrosiana (Kunstroute in Lochristi). Beide projecten staan in het teken van de bloemen en planten. Uiteraard gaan we dan ook hiermee aan de slag, meer bepaald met de Rododendrons! We maken de combinatie textiel / bloemen / planten / upcycling / duurzaamheid / hergebruik / zeefdrukken.

Benieuwd wat we hier allemaal mee kunnen doen? Of wil je graag deelnemen? Deelname is gratis en kan door gewoon langs te komen of een mailtje te sturen naar jolien@lodejo.be of marthe@kasseiken.be.

2. Open atelier/werkplaats

Jongeren kunnen vrij gebruik maken van de ateliers, zowel van de ruimte als van het aanwezige materiaal. Tijdens deze open ateliermomenten kan je experimenteren, verder werken aan eigen creaties of stukken uit de artistieke ateliers, …
Jeugdhuis Lodejo: textiel.
Jeugdhuis ’t Kasseiken: zeefdruk.
Stuur gerust een mailtje en dan bekijken we wat we voor jou kunnen doen.

3. Workshops/reeksen

Doorheen het jaar bieden we verschillende workshops aan. Deze kunnen zowel technisch als creatief zijn.  Jij vraagt, wij draaien! Is er nood aan een workshop linodrukken? Alternatieve stempeltechnieken? Of wil je liever macramé leren of weven?

Alles kan! Just ask 😉

De workshops en atelierwerking staan open voor iedereen! Je hoeft dus geen voorkennis of startniveau te hebben. Samen (deelnemers, begeleiders en projectmedewerker) gaan we op zoek naar de ideale weg en geven we de ateliers en workshops zo samen vorm.

F.A.B. Deelnemers.

Wil jij graag aan één of meerdere van onze ateliers of workshops deelnemen? Deelnemen of inschrijven is heel gemakkelijk! Iedereen kan en mag deelnemen. Aansluiten kan het hele werkjaar door!

Wil je graag wat meer info? Spring dan gerust eens binnen in JH Lodejo of JH ’t Kasseiken of stuur ons een mailtje!

F.A.B. Begeleiders.

Is één van deze disciplines of kunsttalen jouw passie? Wil je graag anderen inspireren en je kennis over dragen? F.A.B. is steeds op zoek naar enthousiaste begeleiding! Samen kunnen we bekijken wat jouw rol in ons F.A.B.-team kan zijn!

Wil je graag wat meer info? Spring dan gerust eens binnen in JH Lodejo of JH ’t Kasseiken of stuur ons een mailtje!

F.A.B. Missie en visie.

F.A.B. wil een plaats zijn waar jongeren hun artistieke en creatieve ei kwijt kunnen. Waar ze kunnen experimenteren, bijleren en groeien. Waar fouten maken moet kunnen. Upcycling en het gebruik van afgedankte materialen is een beperking die creativiteit stimuleert, maar ook het belang van duurzaamheid in de kijker zet. F.A.B. wordt verder vormgegeven door de inbreng van deelnemers en begeleiders. Het is een participatief verhaal vol empowerment, waarin we samen zoeken naar de weg die we willen bewandelen. Zowel begeleiders als deelnemers worden hierin begeleid en ondersteund door de projectmedewerkers en Graffiti vzw.

We richten ons met dit project op alle jongeren, georganiseerd of niet georganiseerd, in Lochristi, Wachtebeke en omstreken tussen 15 en 30 jaar. Ook op sociaaleconomisch gebied willen we alle jongeren bereiken en wordt er actief gewerkt aan een samenwerking met het sociaal huis.

F.A.B. Doelstellingen.

Fabriek a Brak streeft vier concrete doelstellingen na.

  1. F.A.B. biedt jongeren ruimte en professionele begeleiding aan om hun creativiteit, artistieke talenten en competenties te ontdekken en ontwikkelen.
  2. F.A.B. trekt jongeren, georganiseerd of niet georganiseerd, op een ongedwongen en creatieve manier aan, werkt inspirerend en laat hen op een kennismaken met het jeugdhuis door in te spelen op huidig noden en behoeften.
  3. F.A.B. is een intensieve uitwisseling en samenwerking tussen jeugdhuis Lodejo en jeugdhuis ’t Kasseiken. Zo komen we tot een grote mate van uitwisseling tussen deelnemers, begeleiders en partners om zo het leerproces van elke actor te verrijken.
  4. F.A.B. brengt jongeren een bewustzijn bij van de mogelijkheid en het belang van duurzaamheid in tegenstelling tot de huidige tijdsgeest van de wegwerpeconomie. Hergebruik en upcycling staan centraal.

F.A.B. Partners.

Binnen dit project werken wij samen met enkele (bovenlokale) partners.

Graffiti vzw

Graffiti vzw is een jeugdwerkorganisatie gebeten door creatief communiceren. Gebeten? Ja, zowel het team als de vrijwilligers zijn er meer dan ooit van overtuigd dat als je communiceert, je deel uitmaakt van de samenleving. Communiceren stelt je in staat je mening kenbaar te maken en te achterhalen wat er bij anderen leeft.

Graffiti vzw begeleidt de projectmedewerkers en vrijwillige begeleiders van Fabriek A Brak in hun samenwerking met jongeren.

www.graffitivzw.be

logo Graffiti vzw

Formaat

Formaat is de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen. De federatie ondersteunt meer dan 400 werkingen. Door in te zetten op opleiding, begeleiding, informatie, netwerken en belangenbehartiging.

De zelforganiserende kracht en verantwoordelijkheidszin van jongeren staan daarbij centraal. Zo bouwt Formaat mee aan een sterke positie van jongeren en hun initiatieven in de samenleving..

www.formaat.be

logo_formaat_3

JH Lodejo en JH ‘t Kasseiken

Beide jeugdhuizen slaan voor Fabriek a brak  de handen in elkaar. Elk jeugdhuis biedt zijn eigen atelier en werkplaats aan. Overkoepeld voorzien we een redactie atelier dat F.A.B. in woord en beeld vertaalt.

Samen werken we aan een sterk en groeiend project.

Meer info over deze samenwerking? Stuur ons dan gerust een mailtje.

www.lodejo.be www.kasseiken.be

Logo.aijeugdhuis kasseiken_logo

JC Juvenes: Craftwerk

JC Juvenes is in 2014 ook gestart met een bovenlokaal project, Craftwerk. Een deel van hun project gaat ook over upcycling. Hierin gaan we op zoek naar wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Verder zoeken we samen met zZmogh naar artistieke begeleiding voor onze projecten.

Meer info over Craftwerk kan je vinden op hun website.

www.craftwerk.be

craftwerk

Kringwinkel De Cirkel.

De kringwinkels hebben een dubbele missie namelijk het maximale hergebruik van afvalstoffen en het creëren en  stand houden van werkgelegenheid voor kansengroepen.  Om deze doelstellingen blijvend te kunnen realiseren hebben zij drie belangrijke pijlers waar zij op inzetten: ecologie, sociaal en economie. Via hun werking nemen ze een voorbeeldrol in en tonen ze aan dat duurzaam ondernemen wel degelijk kan.

F.A.B. wil samen met de kringwinkel deze visie uitdragen. Ook wij stellen duurzaamheid centraal. Meer info over de kringwinkel vind je op hun site

Transp_LogoNAASTStempel_kringwinkel

 

F.A.B. Subsidies.

Vlaamse Overheid, Afdeling Jeugd

Dit project kon niet gerealiseerd worden zonder de steun van de Vlaamse Overheid

www.sociaalcultureel.be/jeugd/jeugdhuizen.aspx

Vlaamse Overheid

CERA

Cera. Samen investeren in welvaart en welzijn.

http://www.cera.be/nl/

cera_logo_N_B_png.ashx