Fabriek A Brak

F.A.B. Wat?

Fabriek a Brak

 logo

F.A.B. Wie zijn we?

Fabriek a Brak is een bovenlokaal project ter bevordering van de artistieke expressie bij jongeren (15-30 jaar). Dit project is een intensieve samenwerking tussen jeugdhuis Lodejo (Lochristi) en jeugdhuis ’t Kasseiken (Wachtebeke).

Samen organiseren we een uniek artistiek project: Fabriek a Brak (F.A.B.) voor en door jongeren. Afgedankte spullen dienen als bron van inspiratie en krijgen via F.A.B. een nieuw leven. Jeugdhuis Lodejo en jeugdhuis ’t Kasseiken bieden samen ateliers en workshops aan rond de themas “creatie” of “upcycling”. Elk jeugdhuis spitst zich toe op een bepaalde discipline (Lodejo: zachte materialen vs. ’t Kasseiken: harde materialen) met als rode draad creativiteit en duurzaamheid.

We zetten in op twee belangrijke aspecten:

1. Upcycle

Upcycle als één van de belangrijkste richtlijnen van het project. Zo willen we de jongeren net zoals onze voorgangers bewust maken van consumptiegedrag, recyclage en de mogelijkheid bepaalde materialen te hergebruiken. Ons richten op deze waarden heeft ontelbare voordelen voor de maatschappij, de jongere en het jeugdhuis. Het is bewust, ecologisch, economisch, milieuvriendelijk, leerrijk, en vooral ook hedendaags. We spelen met deze pijler in op de noden bij jongeren en doelen naar een attitude verschuiving om een duurzaam consumptiepatroon te creëren. Deze pijler is ontstaan vanuit een zekere nood binnen de samenleving om verouderde voorwerpen nieuw leven in te blazen. Werken met upcycling heeft voor ons nog steeds het grote voordeel dat er door een bepaalde beperking (het gebruiken van reeds bestaand materiaal) op te leggen, creatiever gedacht moet gaan worden om tot iets vernieuwend te komen.

2. Creatie

De jongeren zijn vandaag de dag met meer bezig dan enkel het economische en ecologische aspect van het leven. Zo beseften we dat creatie vandaag de dag een belangrijke manier is voor jongeren om zich te profileren, zo kunnen ze hun eigenheid, uniciteit en talenten tonen aan leeftijdsgenoten, ouders, kortom het netwerk rondom hen. Er hangt een bepaalde trotsheid vast aan het zelf creeën van een voorwerp, een denkwijze, een muziekstuk,…

In de praktijk zien we dit in de vorm van creatieve workshops of reeksen (zoals deze reeds bestaan). Hierbij leren de jongeren een techniek of praktijkkennis. Met deze kennis maken ze een creatief proces door en vertrekken ze van niks om zo een voorwerp of eindresultaat te komen.

Deze pijlers hebben een gemeenschappelijk aspect:

Zowel de pijler Upcycle als Creatie hebben beide als onderliggende toon, ‘ontwikkeling’ in het vizier. We kunnen de voorgaande twee pijlers dus niet zonder enige ontwikkeling zien. We willen als project werken aan de ontwikkeling van de individuele talenten, inzichten en kennis in de  mogelijkheden op creatief en artistiek vlak en concrete vaardigheden in technieken en ambachten. Zo organiseren we activiteiten en uitstappen die een verrijkend aspect met zich meebrengen en de leergierigheid en nieuwsgierigheid in de jongeren prikkelen

Hoe ziet ons project er praktisch uit?

WORKSHOPS

Als eerste willen we kortstondige ‘leermomenten’ organiseren door workshops aan te bieden. Deze workshops kunnen zowel in het jeugdhuis als op verplaatsing plaatsvinden en een erg gevarieerd onderwerp of thema hebben (zo hebben we in 2016 workshops aangeboden van nail art, luidsprekers maken, plantenhangers uit touw in combinatie met cementen bloempotjes maken tot houten longboards maken). De workshops en atelierwerking staan open voor iedereen! Je hoeft dus geen voorkennis of startniveau te hebben. Samen (deelnemers, begeleiders en projectmedewerker) gaan we op zoek naar de ideale weg en geven we de ateliers en workshops zo samen vorm.

Doorheen het jaar bieden we verschillende workshops aan. Deze kunnen zowel technisch als creatief zijn. Jij vraagt, wij draaien! Is er nood aan een workshop linodrukken? Alternatieve stempeltechnieken? Of wil je liever macramé leren of weven?

Alles kan! Just ask 😉

REEKSEN

Als tweede leggen we de klemtoon op de reeksen. Dit zijn lesreeksen die bestaan uit 4 of meer lessen waarbij we met de deelnemers werken naar een eindresultaat. De deelnemers hebben op het einde van een traject een basiskennis en de nodige vaardigheden ontwikkelt om zelf aan de slag te gaan met het onderwerp van de reeks, zo bijvoorbeeld; Naaien, breien, zeefdrukken, fotografie,.. Deze reeksen stimuleren een ‘levenslang leren’ visie die een individu steeds competenter, getalenteerder en rijker in kennis maakt.

UITSTAPPEN

Verder zetten we ook in op uitstappen. We zoeken naar interessante locaties, tentoonstellingen, expo’s,… die de jongeren uit Lochristi en omstreken kunnen prikkelen zelf aan de slag te gaan met iets. Ook doelen we hiermee naar de verrijking en ontplooiing van de jongeren op cultureel vlak. Zo gingen we in januari 2016 naar Verbeke Foundation en gaan we tijdens workshops ook op verplaatsing zoals bij Gent Glas.

ACTIVITEITEN

Als vierde organiseren we enkele grotere activiteiten op jaarbasis. Zo willen we voet bij stuk houden met ons makerskraam en jeugdhuis for life actie ten voordele van een goed doel nav Music For Life van Studio Brussel. Het makerskraam  is een evenement waarbij ondernemerschap en creatief/artistiek hand in hand gaan. Hiervoor gaan we in de samenwerking met Jonge Vonken (het ondernemerschap project van jeugdhuis Lodejo). Er wordt een markt georganiseerd voor jonge ondernemers en er worden creatieve workshops aangeboden.

OPEN ATELIER

Als laatste streven we naar een open atelier. Bij het open atelier houden we onze creatieve ruimte open voor eender wie wil komen naaien, haken, breien, juwelen maken,… Dit is meestal kosteloos voor de deelnemers of kost hen in bepaalde gevallen enkel het materiaal dat ze verbruiken. De jongeren kunnen tevens tijdens deze ateliers hun product afwerken indien dit nog niet klaar was tijdens de reeksen. Dit open atelier geeft ons de bevestiging in bepaalde artistieke thema’s die leven bij de jongeren en waar men aan de slag mee wil gaan.

Jeugdhuis Lodejo: textiel.
Jeugdhuis ’t Kasseiken: zeefdruk.
Stuur gerust een mailtje en dan bekijken we wat we voor jou kunnen doen.

 

F.A.B. Deelnemers.

Wil jij graag aan één of meerdere van onze ateliers of workshops deelnemen? Deelnemen of inschrijven is heel gemakkelijk! Iedereen kan en mag deelnemen. Aansluiten kan het hele werkjaar door!

Wil je graag wat meer info? Spring dan gerust eens binnen in JH Lodejo of JH ’t Kasseiken of stuur ons een mailtje!

F.A.B. Begeleiders.

Is één van deze disciplines of kunsttalen jouw passie? Wil je graag anderen inspireren en je kennis over dragen? F.A.B. is steeds op zoek naar enthousiaste begeleiding! Samen kunnen we bekijken wat jouw rol in ons F.A.B.-team kan zijn!

Wil je graag wat meer info? Spring dan gerust eens binnen in JH Lodejo of JH ’t Kasseiken of stuur ons een mailtje!

F.A.B. Missie en visie.

F.A.B. wil een plaats zijn waar jongeren hun artistieke en creatieve ei kwijt kunnen. Waar ze kunnen experimenteren, bijleren en groeien. Waar fouten maken moet kunnen. Upcycling en het gebruik van afgedankte materialen is een beperking die creativiteit stimuleert, maar ook het belang van duurzaamheid in de kijker zet. F.A.B. wordt verder vormgegeven door de inbreng van deelnemers en begeleiders. Het is een participatief verhaal vol empowerment, waarin we samen zoeken naar de weg die we willen bewandelen. Zowel begeleiders als deelnemers worden hierin begeleid en ondersteund door de projectmedewerkers en Graffiti vzw.

We richten ons met dit project op alle jongeren, georganiseerd of niet georganiseerd, in Lochristi, Wachtebeke en omstreken tussen 15 en 30 jaar. Ook op sociaaleconomisch gebied willen we alle jongeren bereiken en wordt er actief gewerkt aan een samenwerking met het Sociaal Huis.

F.A.B. Doelstellingen.

Fabriek a Brak streeft vier concrete doelstellingen na.

  1. F.A.B. biedt jongeren ruimte en professionele begeleiding aan om hun creativiteit, artistieke talenten en competenties te ontdekken en ontwikkelen.
  2. F.A.B. trekt jongeren, georganiseerd of niet georganiseerd, op een ongedwongen en creatieve manier aan, werkt inspirerend en laat hen op een kennismaken met het jeugdhuis door in te spelen op huidig noden en behoeften.
  3. F.A.B. is een intensieve uitwisseling en samenwerking tussen jeugdhuis Lodejo en jeugdhuis ’t Kasseiken. Zo komen we tot een grote mate van uitwisseling tussen deelnemers, begeleiders en partners om zo het leerproces van elke actor te verrijken.
  4. F.A.B. brengt jongeren een bewustzijn bij van de mogelijkheid en het belang van duurzaamheid in tegenstelling tot de huidige tijdsgeest van de wegwerpeconomie. Hergebruik en upcycling staan centraal.

 

F.A.B. Partners.

Binnen dit project werken wij samen met enkele (bovenlokale) partners.

Graffiti vzw

Graffiti vzw is een jeugdwerkorganisatie gebeten door creatief communiceren. Gebeten? Ja, zowel het team als de vrijwilligers zijn er meer dan ooit van overtuigd dat als je communiceert, je deel uitmaakt van de samenleving. Communiceren stelt je in staat je mening kenbaar te maken en te achterhalen wat er bij anderen leeft.

Graffiti vzw begeleidt de projectmedewerkers en vrijwillige begeleiders van Fabriek A Brak in hun samenwerking met jongeren.

www.graffitivzw.be

logo Graffiti vzw

Formaat

Formaat is de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen. De federatie ondersteunt meer dan 400 werkingen. Door in te zetten op opleiding, begeleiding, informatie, netwerken en belangenbehartiging.

De zelforganiserende kracht en verantwoordelijkheidszin van jongeren staan daarbij centraal. Zo bouwt Formaat mee aan een sterke positie van jongeren en hun initiatieven in de samenleving..

www.formaat.be

logo_formaat_3

JH Lodejo en JH ‘t Kasseiken

Beide jeugdhuizen slaan voor Fabriek a brak  de handen in elkaar. Elk jeugdhuis biedt zijn eigen atelier en werkplaats aan. Overkoepeld voorzien we een redactie atelier dat F.A.B. in woord en beeld vertaalt.

Samen werken we aan een sterk en groeiend project.

Meer info over deze samenwerking? Stuur ons dan gerust een mailtje.

www.lodejo.be www.kasseiken.be

Logo.aijeugdhuis kasseiken_logo

Kringwinkel De Cirkel.

De kringwinkels hebben een dubbele missie namelijk het maximale hergebruik van afvalstoffen en het creëren en  stand houden van werkgelegenheid voor kansengroepen.  Om deze doelstellingen blijvend te kunnen realiseren hebben zij drie belangrijke pijlers waar zij op inzetten: ecologie, sociaal en economie. Via hun werking nemen ze een voorbeeldrol in en tonen ze aan dat duurzaam ondernemen wel degelijk kan.

F.A.B. wil samen met de kringwinkel deze visie uitdragen. Ook wij stellen duurzaamheid centraal. Meer info over de kringwinkel vind je op hun site

Transp_LogoNAASTStempel_kringwinkel

F.A.B. Subsidies.

Vlaamse Overheid, Afdeling Jeugd

Dit project kon niet gerealiseerd worden zonder de steun van de Vlaamse Overheid

www.sociaalcultureel.be/jeugd/jeugdhuizen.aspx

Vlaamse Overheid

CERA

Cera. Samen investeren in welvaart en welzijn.

http://www.cera.be/nl/

cera_logo_N_B_png.ashx